Kulový blesk - fámy nebo realita?

Vždycky jsem si tak  nějak podvědomě myslel, že historky  o tom co všechno může způsobit kulový blesk, jsou   trochu rybářská latina. Něco jako – tááákovouhle rybu jsem chytil. Právě ale řeším kompletní rekonstrukci elektroinstalace  domu, který zásah kulovým bleskem dostal. Stalo se to  nedaleko Zvíkovce, v bouřkovém období, při kterém Moravou prolétlo tornádo.   

Ten šikula dovnitř vlétl komínem. Kus ho chybí a možná je i popraskaný.  Z něj se nějak dostal do obytné místnosti. Tam se mu asi nelíbilo, tak  hledal cestu ven. Při tom kompletně rozsekal vnitřní rozvody elektřiny. Dva vypínače byly tak ohořelé, že plastové části strojků se po doteku rukou rozpadaly na kousky.  Kolem na omítce očouzená plocha velikosti A4. Naštěstí v dosahu nic hořlavého.  Sedm instalačních  krabiček rozmístěných po celém domě mělo vyražená víčka. Čtyři  z nich byly uvnitř  kompletně vyhořelé, v každé  několik přepálených vodičů. Izolace  fuč. Dvě  zásuvky rovněž vypálené. Popraskaných několik žárovek. Očouzená plechová stropnice.

Přes dráty pak  výboj pokračoval dál, do elektroměrové skříně, která je na fasádě domu. Zde se mu do cesty postavil hlavní jistič, tak ho prostě rozstřelil . V boku byla díra na tři prsty.

Dál šel do hlavní svorkovnice, která je cca 1 metr  od elměru. Tou proběhl do pojistkové skříně na blízkém sloupu, kterou rovněž rozsekal na maděru. Potom už jen lehce poškodil instalaci v několika okolních domech.

V hlavní svorkovnici ale našel i starý, odříznutý přívod. Ten začíná asi 20 cm od svorek a pod omítkou  vede asi 2 metry na roh domu, kde byl rovněž odříznut  a zamáznut omítkou. Výboj prošel i tímto kabelem a na fasádě dobu, kde kabel končí, vystřelil ze zdi   5 cm tlustý kus omítky veliký jako dlaň.

Podle svědka -  někdy během tohoto procesu  - došlo k silnému výboji . Cituji“skoro jsem se posr…když jsem tu ránu  slyšel“. Zřejmě při tom   popraskaly štítové zdi a jedna se celá  vyboulila směrem ven.     

Co na to říkají spotřebiče se   zatím neví. …

Jo, kulový blesk. Celkem masakr. Žádná latina…    

 

IMG_20210710_142302.jpg
Rubrika: Co je dobré vědět o elektřině | Datum zveřejnění: 19.07.2021 21:39 | Zobrazeno: 501x