IMG_3706.JPG 1 (2).JPG IMG_20200918_092652.jpg

Rubrika: Ruční výroba nožů | Datum zveřejnění: 07.09.2020 00:20
Nutno říci předem,  že vůbec nemám ambice nože kovat. Ručně kované tradiční nože jsou určitě super. Je také určitě super, když mohu říci, že jsem vykoval čepel z nějakého péra sehnaného na vrakovišti (nebo z řetězu motorové pily či kotouče cirkulárky). Za prvé ale nejsem  kovář s letitou praxí. A za druhé – ušlechtilé nerez oceli zpravidla  vyžadují takové kalící teploty či tak náročný proces mražení a popouštění, že jinak než v  profesionální kalírně se to prostě udělat nedá.   V žádném...

Rubrika: Ruční výroba nožů | Datum zveřejnění: 31.07.2020 09:10
   Pro výběr nože je důležité se zamyslet. Podobně jako když si  balím věci na 10ti denní trek do hor. Je třeba vymyslet  k čemu mi takový nůž bude sloužit. Pokud s ním budu chtít štípat dřevo, nepořídím si Leathermana. Když ho budu chtít nosit i ve městě, nepořídím si dýku typu Fairnbairn - Sykes, kterou vymysleli na propichování nacistů.    Zkrátka nůž by měl být vybraný tak, aby odpovídal mému naturelu, způsobu života a způsobu používání. Ale  také mé postavě a velikosti ruky.  Budu...

Rubrika: Ruční výroba nožů | Datum zveřejnění: 31.07.2020 07:44
   Nůž provází člověka  od pradávna. Už mezi nejstaršími archeologickými nálezy jsou  nástroje , které sloužily k řezání či propichování něčeho nebo někoho. Po celé věky se tak vyvíjí materiály používané k výrobě nožů , počínaje kostí,  pazourkem, přes bronz, železo, ocel, až ke keramickým materiálům a plastům.    Není nůž jako nůž  a není člověk jako člověk. Každý z nás má na nůž jiné nároky a požadavky a každý s ním také bude jinak zacházet a jinak ho používat.     Já chápu nůž prostě...